Servisernas servis

1923 formgav Louise Adelborg en vas som hon kallade ”Vase”. En stor vacker vas med drag av jugend. 7 år senare,tillStockholmsutställningen, återkom hon med axmönstret i den servis som hon kallade NS eller rättare sagt: National Servisen. Idag är den känd under namnet Swedish grace. Detta axmönster fyller snart 100 år! Men den har Varierat i dekor och de olika dekorerna har haft egna namn som ex vis Louise, som var dekorerad med blommor. Oändliga är de variationer vi kan se med axmönstret, även formen har med tiden förändrats något. Först halvan av 1900-talet kunde vi se den med axmönster i varierande storlek, liksom vallar. Den målade dekoren varierades i det oändliga, det var olika färger, blommor, blad, Landskapsvapen etc.

Den ”Vase” som gjordes 1923 är numera svår att hitta,i den stilen gjordes även skålar, ytterkrukor, cigretthållare. Oftast i de två färger som Louise Adelborg själv var mycket förtjust i:en dov lila färg och en mellanblå.

Just nu hittar du hennes originalvaser, i tre storlekar, i butiken även liten skål, ytterkruka och ett litet cigarettställ finns. Allt i lila. Om man letsr lite kan du även finna två blå ljusstakar i blått från samma tid.