Risken med dålig minne… och berättelsen om julgranskulorna.

Risken med dåligt minne är att man glömmer vad man gjort. Det KAN vara bra, men oftast inte. Att skriva samma/liknande blogginlägg två gg, tillhör det som kanske är mindre bra. Här är väl bara att hoppas på att även ni läsare har dåligt minne… Detta sagt med anledning av att det är exakt det jag gjort i de två tidigare bloggarna…

Men nu till ngt helt annat.

I butiken finns nu massor av julgranskulor. Framför allt gamla kulor som är minst 50 år gamla. Julgranskulor av glas flyttade in i granen under 1800-talet. Vid mitten av 1800-talet tillverkades glaskulor, framför allt i Tyskland, men även i andra intilliggande länder. I Tyskland var den mesta tillverkningen utlagd hos fattiga familjer på landsbygden. Mellan april och december blåstes kulorna, färgade, putsades och transporterades de till städerna för försäljning. Det var ett slitsamt och mycket dåligt betalt arbete, hela familjen var oftast involverad. Pappan och pojkarna blåste kulorna och mamman och döttrarna färgade, putsade och transporterade.

När man började tillverka kulor av glas försökte man efterlikna de frukter och nötter man tidigare hängt i granen. Därför hittar vi gamla kulor som ser ut som valnötter, ekollon, jordgubbar, päron, mm

Under 1800-talet gjordes allt möjligt i glas för att hänga i granen, kannor av olika slag, kottar, instrument,svampar, t o m zeppelinare… Så småningom tillkom så tomtar, kulor med reflektorer, stjärnor och runda kulor, men då har vi kommit in på 1900-talet.. Kulor och figurer dekorerades ofta med glitter och ngt som skulle likna snö. Allt för att ”blinga” till granen ordentligt så att den glittrar!

När vi kommer in på 1950-talet dyker det allt oftare upp droppformade kulor, och runda som blev allt större.

Idag kan man köpa ”kulor”i glas som ser ut som favorithästrasen/katten/hunden. De kan se ut som grodor, pingviner, träd, ja det enda som sätter gränser är väl fantasin. De former som ”hållit” sig genom åren är väl bl a kottar, reflektorer, klockor och så runda såklart. Vad man har i granen är ju en smaksak! Men när vi står där vid granen och glittrar ikapp på julaftonen ska vi nog ändå skänka en tanke till dem som en gång började tillverka dessa vackra dekorationer.