Putsa eller inte?

Snart är hösten över oss och kanske börjar vi titta på de där loppisfynden vi hittade i somras. Den fina kopparkannan, den gamla nysilverbyttan och mässingljusstakarna. Ser de inte lite ankomna och oputsade ut? Men ska man putsa,eller låta bli?

Generellt klan man säga att man gör som man vill. Koppar KAN man putsa, men strunta gärna i det. Har man börjat putsa får man fortsätta. Har du kopparföremål i köket som kanske blivit flottiga, diska dem med diskmedel istället och låt den fina kopparpatinan vara ifred.

Silver och nysilver SKA du putsa. Men se till att du har ett bra putsmedel som inte repar silvret. Hos guldsmeden finns burkar med en pasta att putsa med som är bra, det putsmedlet har dessutom lång hållbarhet, silvret ser putsat ut länge.

Mässing behöver inte putsas. Eller kanske är det så att man putsar vid behov. Mässingljusstakar råkar ofta ut för att få stearin på sig och då kan det vara  befogat. Men gamla bjällror, lampor etc behöver man inte putsa. Försök med att diska med diskmedel till att börja med.

Tänk på att gamla metallföremål som är förgyllda eller bronserade måste man hantera försiktigt med putsduken! Putsen sliter på förgyllning och bronsering.

Tenn ska inte putsas. Bl a för att tenn är ett mycket mjukt material som lätt blir skadat.

Tänk på att aldrig använda stålull eller andra”putsmaterial” såsom smärgelduk o liknande på några metallföremål, de blir repade och förstörda.

 

Lämna ett svar