Påsk,prylar och presenter

Idag skiner solen. Snart är det vår. Tranorna har faktiskt redan börjat anlända. Vi längtar efter ljuset. Påsken är snart här. Till påsken tar vi upp höns, ägg och kycklingar. Kanske en och annan påskkäring. Påskriset ska stå i sin vanliga bytta, och allt i hemmet går i gult och kanske lite grönt.

Ägghönsens tid är nu! Fina hönor som man kan öppna, i porslin. De flesta färggranna och de har oftast några år på nacken. De flesta av hönsen vi pryder våra hem med är tillverkade i Tyskland, eller i England, för sådär 100 år sedan och framåt. De är tänkta att användas för ägg under påsken men idag användande nog mest för godis,som en exklusivare karamellskål med lock.

Dock finns andra hönor med samma konstruktion och syfte. De började tillverkas i Sverige på Rörstrand och Gustavsberg under 1890-talet. Dessa skiljer sig i både färg och delvis i form från de något senare hönsen från Tyskland och England. De är inte riktigt lika färgglada, och de är betydligt mera sällsynta. De tillverkades även i flera storlekar, Gustavsberg tillverkade sina ägghönors små att de bara skulle rymma två ägg och upp till riktigt stora hönor. Det som är kännetecknet för en stor Rörstrandshöna är att hon vrider lite på huvudet. Om man tittar på dessa Svensktillverkade gamla hönor ser man även att både tillverkning och måleri är av en helt annan klass än de senare tillverkade hönsen från Tyskland och England.

Det som skiljer är även priset. För en Tysk eller Engelsk höna i bra skick får man betala mellan 250 – 400 kr. För en höna från Gustavsberg eller Rörstrand är priset, beroende av skick och storlek, från 1000 kr och uppåt. 3000 kr för en stor höna i gott skick är inte ovanligt, Ibland mera.