Har du plockat fram påskpyntet ännu? Hönor, tuppar,kycklingar och ägg? För att inte tala 0m Fjädrar? Idag cirkulerar det mesta runt hönsen under påsken. I vårt sekulariserade samhälle har de flesta glömt den religiösa innebörden. Och påskpyntet har ibland fått nya arbetsuppgifter under påsken.
När jag växte upp hade min mormor en fin gul ägghöna med röd näbb. Ni vet en sådan där som man hade ägg i under påsken, kokta ägg. På påskaftonen målades äggen före frukost. Varför och varifrån den seden kom, det vet jag inte. Men samma sed varje år. Idag står den ägghönan hos mig. Och visst är det ägg i den, men numera är det godisägg. Seden att måla äggen till påskaftonens frukost har jag skippat. Men hönan, den har fortfarande sin givna plats under påsken. Den är troligen tillverkad under 20-40 talet i England, de tyska hönsen brukar vara stämplade. Nu har den fått sällskap av en färgglad ägghöna från Schramberg.
Ägghönsen har även tillverkats i Sverige både på Gustavsberg och Rörstrand. Men de är betydligt ovanligare och mycket dyrare om man hittar någon. De är dessutom tillverkade tidigare än de Tyska och Engelska hönsen. De började tillverkas redan på 1890-talet. Kvalitén är mycket bättre och man ser tydligt att de är inspirerade av Jugendstilen. De finns i några olika storlekar och bemålningar, alla är handmålade.
I slutet av veckan har jag påskskyltat butiken. Då kan man hitta lite höns, tuppar och annat påskigt!