Så här till påsk dyker det upp ägg, tuppar, höns och kycklingar där man minst anar det. Även Smått Antikt har laddat med icke ätbara påsktillbehör. I skylten är det laddat med äggkoppar och diverse fjäderfän.
Men varför är våra befjädrade vänner så poppis så här års? Det är dels en kvarleva från den tid vi var katoliker och fastade oss igenom tiden fram till påsken, den tid då höns och andra fjäderfän började lägga ägg. På den tiden manipulerade man inte hönsen att värpa under den mörka tiden på året, de fick följa sin egen årsrytm och värpte när ljuset kom tillbaka. Detta innebar att man efter fastan oftast hade mycket ägg.
Idag manipulerar de stora hönserierna sina hönor, med ljus, att värpa så mycket som möjligt. Efter sin produktion, fram på höstkanten rangeras hönsen ut, dvs slaktas. De är nämligen inte lönsamma om de skall tillåtas ha sin årliga viloperiod. OM de tillåts vila, som hobbyhönsen får göra, så kommer de igång med att värpa igen till nästa vår, och nästa och nästa… En höna kan bli ganska gammal, tio år är inget ovanligt.
Påskens symboler, hönsen och äggen har alltså inte så mycket att göra med det kristna firandet. Det är mera av praktiska orsaker vi traditionsenligt sätter i oss mängder av ägg till påsk.