Glasklart

Under coronapandemien har även datorn varit sjuk, men nu är den igång igen.

Ofta förvånas kunderna av färgat glas, att uranglas lyser under belysning av UV-ljus, att blått glas kan vara så mörkt blått och att rött glas är så vackert.

Ofta anar vi inte vad som ligger bakom färgerna i glaset. Uppfinnesrikedomen vad gäller glasfärger har varit stor. Kanske har du någon gg undrat över varför rött glas är dyrare än andra färgade glas? Färgen i rött glas kommer från guldoxid, dvs det krävs guld för att få den där riktigt rubinröda färgen. Kanske är det oftast Rejmyre vi förknippar med rött glas. Men det har tillverkats rött glas på flera glasbruk i Sverige. 

Det koboltblå glaset innehåller just kobolt. Kobolt har blivit allt dyrare, idag används kobolt i batterier och blir allt dyrare. Vilket säkerligen innebär att vi kommer att få se allt färre koboltfärgade glasprodukter i framtiden.

Uranglas är speciellt, orsaken till att man färgat med uranoxid är ett man ville ha ett ljusgrönt glas. Men även brunaktiga, gult och limefärgad glas kan vara uranglas. Uran slutade man nästan helt att använda i glastillverkningen vid andra världskriget, då fick uranet ett annat, tristare användningsområde; bomber.