Antikt kontra nytt?

Antikt är lika med dyrt? Eller? Givetvis beror det på vad man är intresserad av. Men det som räknas som antikt finns i alla prisklasser. Man kan lätt shoppa loss på ett skrivbord för många tusen samtidigt som man kan hitta en jättefin liten skål i jugendstil för mindre pengar än du köper en ny lika stor massproducerad skål i en butik för heminredning.

Antikhandlarnas föremål prissätts ofta efter hur mycket föremålet kostat i inköp och hur säljbart det är. Att antikhandlarna oftast inte har de procentpåslagen som handeln i övrigt har, är kanske något få är medvetna om. Många tror att antikhandeln lägger på rätt höga procent vid försäljning, så är oftast inte alls fallet.

Om man roar sig med att jämföra nya vinglas, med gamla antika vinglas är det oftast stor prisskillnad. Ofta till de antika glasens fördel, prismässigt. Samtidigt får man ett stycke, ofta svensk, glashistoria, och glas som är vackra i sin tidlöshet. Har man tur har man dessutom hittat föremål, glas eller annat, som är formgivna av fantastiska svenska formgivare. Man kanske inte kan hitta hela dussinet eller halvdussinet, med en gång, men då får man ju nöjet att fortsätta jakten för att komplettera. Dessutom, man kan duka med udda, just nu är det otroligt inne i inredningstidningarna, och man saknar garanterat inte samtalsämne vid kaffe- eller middagsbordet!

Lämna ett svar