Vad är ett värde? Och i så fall för vem?

Inlägget gjort

Ibland blir jag ombedd att värdera. Det är roligt och jag gör det gärna. På det viset får jag ju möjlighet att se väldigt många flera föremål som finns i hemmen hos människor runt om. Men jag värderar endast det jag kan, dvs områden jag faktiskt har en kunskap om.Men även inom områden jag faktiskt KAN, så är det svårt ibland. En vara är ju inte mera värt än det de i den stunden du vill sälja, kan få för den. Efterfrågan på en typ av föremål växlar över tid och faktiskt även mellan landsändar.

Ingen kan heller värdera alla sorters föremål.Jag värderar absolut inte vapen, mynt, medaljer, ur, frimärken, och väldigt sällan det som är tillverkat efter 1950. Glas värderar jag även från 1950-60 talen.

Kunskapen att värdera handlar om att man skapar sig en bild av marknaden och lär sig sina områden ordentligt. Men det handlar också om att följa med vad som händer och inse att priserna är olika om man säljer själv, säljer på auktion, loppis eller i antikaffär.  Man måste följa marknaden under en längre tid för att få en någorlunda tillförlitlig bild. Att titta på Tradera och utifrån det sätta pris på föremål är inte en så tillförlitlig metod. Man måste ha en gedigen kunskap om föremålet. Olika försäljningsmetoder dras med olika kostnader samtidigt som billigaste sättet att sälja kanske sällan ger bästa resultatet.

Upplysning i tiden…

Inlägget gjort

Hösten närmar sig och med den ökar vårt behov av upplysning. Dvs den typ som kommer från lampor och ljusstakar.

Många tror att fotogenlampan har funnits i många århundraden, att den är jättegammal, men så är inte fallet. Den konstruerades av en polsk kemist och farmaceut vid namn Ignacio Lukasiewics 1854. ill Sverige kom fotogenlampan i början av 1860-talet. Fotogenlampans storhetstid blev förhållandevis kort och när elektriciteten blev allt vanligare under första kvartalet av 1900-talet, försvann fotogenlamporna från hemmen. Idag har de fått något av en pånyttfödelse som mysfaktor samt för oss som lever med att elnätet ibland inte fungerar. Kanske kommer fotogenlampornas popularitet fortsätta öka när vi i en allt osäkrare framtid behöver en ökad krisberedskap.

Innan fotogenlampornas ankomst användes endast ljus av vax eller vid finare tillfällen, stearin. Även tjärstickor användes i allmogehemmen. De ljuskronor man hängde i taket hade alltså som enda ljuskälla, ljus. De fantastiska Oskarianska kronor som vi idag träffar på med elektricitet är oftast elektrifierade in på 1900-talet, alternativt nytillverkade.

Glad midsommar!

Inlägget gjort

Ska ni ut och rulla er i daggen på kyrkogården på midsommarnatten? Eller håller ni er till ”Små grodorna” som midsommartradition? Det ena utesluter ju inte det andra. Medan groddanser ger oss viss motion och träning, så sägs kyrkogårdsdaggen hålla oss friska under året som kommer. Men observera att rullandet ska ske i naket tillstånd!

Vad vi nu har för traditioner, är det viktigt att ritualisera sin vardag.Att få avbrott i den, ibland gr,å vardagen. Vare sig det nu handlar om sillar, kyrkogårdar, grodor eller jordgubbstårta!

Om nu någon saknar assessoirer till midsommarens traditioner, kan butiken stå till tjänst med linnedukar, snapsglas, champagneglas, kaffekoppar och mycket mera! Välkomna in!

Att driva antikhandel är svårt!

Inlägget gjort

Jag har försökt att hyra en större lokal av den fastighetsägare jag idag är hyresgäst hos. Tyvärr vill hon helst ha en klädaffär just i den lediga lokalen. Jag säljer inte kläder… I augusti 2020 går mitt hyreskontrakt ut. Detta innebär att, om jag inte snarast hittar en annan lösning, så stänger jag butiken Smått Antikt i Augusti 2020.

Sorgligt men sant. Jag behöver en butikssambo och därmed en större lokal. Som det är nu jobbar jag 6 dagar i veckan i butiken, ibland även några timmar på söndagen. Det är ohållbart för mig på många vis. Måste även tänka ekonomiskt och skära i kostnader, att dela en hyra är ett sätt.

Nu finns ju många lediga lokaler i Skara och jag jobbar på en lösning, men den måste ske snabbt. Hyr jag av en annan fastighetsägare har jag ju fortfarande kvar hyran för den befintliga lokalen i över ett år…

Jag trivs oerhört bra med butiken och alla fantastiska kunder, och detta har krävt en hel del tankeverksamhet och övervägande från min sida, det är med stor sorg i hjärtat som jag måste överväga detta. Detta innebär ju inte att jag stänger nu, kommer att ha öppet t o m nästa sommar.

Välkomna in!

Nutiden är dåtidens framtid.

Inlägget gjort

I ett annat liv, på en kurs för länge sedan, råkade en mening bubbla upp i mig, bara sådär:

”Nutiden är dåtidens framtid”.

Det blev tyst i salen.

30 museianställda var dödstysta.

Uppenbarligen var detta ngt de aldrig tänkt på. Lite märkligt kan tyckas.

Idag talar vi om att vara klimatsmarta. Det hela är egentligen ganska enkelt och kräver inte så mycket av oss. Det vi kan göra är att kika i backspegeln: hur levde vi för femtio år sedan? 75? 100? Vad har förändrats?

Jo, vi har blivit allt mera globaliserade på alla vis. Vi vill ha allt som produceras överallt, nu. Vi importerar och exporterar över hela klotet. Det gjorde vi inte på samma sätt under början av förra seklet. Vi skickar mat över hela klotet,en del av maten är märkt med ”Eko”, men vad hjälper det om de fraktats över halva klotet?

Om man jämför en bouppteckning för 120 år sedan med vad du har hemmat i ditt boende idag, så kommer du att upptäcka att du har tusen gånger så mycket prylar. Du kommer även att upptäcka att plast är ett material som dominerar stort. Om du funderar lite över vad du konsumerar och jämför med vad man konsumerade för hundra år sedan kommer du att märka att konsumtionen förändrats, Vem som konsumerar har även det förändrats. För att inte tala om hur vi konsumerar/använder våra grejor.

När du tittar på gamla föremål, från 1940-tal och bakåt så kommer du att märka att de är väl använda och ofta kanske lagade. Idag köper vi en plastpryl och slänger den om den går sönder, och det gör den. Förr eller senare.

Vi borde tänka mera som man gjorde förr: Går den här att laga? Vill någon annan ha den? När vi behöver något ”nytt” kanske vi ska köpa något ”gammalt”, kanske t o m något antikt. Det som är antikt har ju även andra värden,och ibland stiger värdet med tiden. Ett gammalt bord, vinglas, kruka berättar även en historia om det som var förr, om de som levde då. Gamla föremål kan vara slitna på ett charmigt sätt, patina, som ger liv åt ett helt rum.

Och det är klimatsmart att återanvända gamla grejor. Gamla föremål ger ett högre värde på presenten, och ett högre värde på det där bordet du själv behövde till ditt vardagsrum.

Det är klimatsmart att handla lokal mat. Vi måste inte köpa kött och grönsaker från Argentina, Brasilien och Irland. Vi kan handla hos grannbonden, kanske via en REKO-ring, eller en matmarknad.

Att tänka innan vi köper blir troligen inte billigare för plånboken, men i längden blir det mycket billigare för planeten.

Nutiden är Framtidens Dåtid.

Trevlig Påsk!

Inlägget gjort

På påsken äter vi mängder av mat och godis. Påskbuffeerna står som spön i backen, nästan lika många spön som vid jul. Dock har ägget en huvudroll vid påsk som det inte har till jul. Äggrätter, kokta ägg och godisägg är huvudnumret. Detta beror mestadels på att man förr i tiden åt efter säsong.Dvs man åt den mat som fanns gott om just då. Under vintern åt man rotrukter, bröd och fläsk som saltats. När våren kom åt man färska ägg eftersom hönsen värpte bra då.Höns komer igång med värpningen när dagsljuset ökar! När det blir mörkare på hösten avslutas värpningen och hönorna ruggar, dvs byter fjädrar, för att efter jul börja värpa så smått igen. Allting går i cirkel. Idag har de stora hönserierna ljus på i hönsgårdarna som gör att hönsen hetsas att värpa även när det är mörkt. Mina hönor tillåts ta semester när mörkret lägger sig.De får också leva till nästa vår då de värper fint igen. På hönserierna är detta olönsamt, billigare att köpa nya unghöns.

Oavsett vad du äter för ägg så behövs det äggkoppar och saltkar. Kom in i butiken och köp nya gamla favoritäggkoppar!

Linne, handdukar och dukar

Inlägget gjort

Middag och fest. Då vill vi oftast ha en snygg dukning. Det finns nyproducerade dukar att köpa, men vill man ha en riktigt fin linneduk kan det bli ett dyrt nöje, ett ofta mycket vackert nöje, men som sagt dyrt.

Ett alternativ är att köpa en begagnad linneduk, kanske en handvävd med söm i mitten. En sådan duk har en historia, man kunde i de flesta hem inte väva så breda dukar i en vanlig väv hemma, utan fick sy ihop två längder på mitten. Då gällde det att båda bitarna var exakt anpassade till varandra. Ibland kan dessa gamla dukar vara vävda i oblekt linneväv, det innebär att de blir vitare med tiden. Ibland är dessa dukar vävda i en enkel teknik,tuskaft kanske kypert, ibland är det drälldukar. Damastdukar kräver en skicklig vävare och det var mera ovanligt att man hade någon i hushållet som kunde väva. Damastdukar är f ö sällan ihopsydda med mittsöm då damastvävstolar oftast är mycket stora.

När man köper en gammal duk ska du titta på skicket: finns det hål? Har mittsömmen släppt? Finns det fläckar? Är den ”luddig”? Om linneduken eller linnehandskarna är lite mjuka och luddiga kan de ha torktumlats. När man torktumlas linne bryts fibrerna av och intrycket blir ”luddigt”, linneduken blir också mycket fortare sliten.At köpa en begagnad linneduk i bra skick, kan kosta från hundralappen upp till sexhundra, beroende på skick och storlek.

Det som också är bra med att köpa en äldre använd duk är att det k ”klimatavtrycket”blir mindre. Och tänk så mycket mindre det blir än om du använder pappersdukar gång på gång!

Påsk,prylar och presenter

Inlägget gjort

Idag skiner solen. Snart är det vår. Tranorna har faktiskt redan börjat anlända. Vi längtar efter ljuset. Påsken är snart här. Till påsken tar vi upp höns, ägg och kycklingar. Kanske en och annan påskkäring. Påskriset ska stå i sin vanliga bytta, och allt i hemmet går i gult och kanske lite grönt.

Ägghönsens tid är nu! Fina hönor som man kan öppna, i porslin. De flesta färggranna och de har oftast några år på nacken. De flesta av hönsen vi pryder våra hem med är tillverkade i Tyskland, eller i England, för sådär 100 år sedan och framåt. De är tänkta att användas för ägg under påsken men idag användande nog mest för godis,som en exklusivare karamellskål med lock.

Dock finns andra hönor med samma konstruktion och syfte. De började tillverkas i Sverige på Rörstrand och Gustavsberg under 1890-talet. Dessa skiljer sig i både färg och delvis i form från de något senare hönsen från Tyskland och England. De är inte riktigt lika färgglada, och de är betydligt mera sällsynta. De tillverkades även i flera storlekar, Gustavsberg tillverkade sina ägghönors små att de bara skulle rymma två ägg och upp till riktigt stora hönor. Det som är kännetecknet för en stor Rörstrandshöna är att hon vrider lite på huvudet. Om man tittar på dessa Svensktillverkade gamla hönor ser man även att både tillverkning och måleri är av en helt annan klass än de senare tillverkade hönsen från Tyskland och England.

Det som skiljer är även priset. För en Tysk eller Engelsk höna i bra skick får man betala mellan 250 – 400 kr. För en höna från Gustavsberg eller Rörstrand är priset, beroende av skick och storlek, från 1000 kr och uppåt. 3000 kr för en stor höna i gott skick är inte ovanligt, Ibland mera.

Pruta eller inte?

Inlägget gjort

Tror jag berört ämnet tidigare men det kanske man kan skriva om flera gånger.

Under sommarhalvåret är det loppisar i varje hörn och det är kul. Lika många är antik och loppisprogrammen på teve. Där får alla lära sig att man ska pruta. Många tycker att det är en sport. På loppisen i ladan på landet kan det kanske vara möjligt att få ut en hyfsad vinst på prylarna man kränger. även om köparen prutar. Avsaknad av vissa fasta kostnader ger möjlighet till det.

Svårigheten är när man kommer in i en antikhandel där innehavaren ska leva på sin butik, betala hyra, skatt, larm, försäkringar mm mm . Då krävs det att priserna är satta med prutmån. De som då inte prutar utan snällt betalar priset på prislappen får då kanske betala mer än värdet på varan. Som säljare är det inte kul, å andra sidan gillar jag inte heller prutandet som faktiskt förhindrar en ärlig handel med de varor som säljs.

Värdet på likartade varor kan skilja sig mellan land och stad. I huvudstaden och andra större städer är priset nästan alltid högre, det kan skilja tusenlappar. Vilket i princip innebär att i andre städer och landsbygd är varorna allt om oftast ett klipp för köparen. I dag kan man kanske tro att näthandeln har jämnat ut skillnaderna, men så är sällan fallet.

Vad jag menar med det är att det är bättre för alla parter att ha ett ärligt pris på prislappen. Du behöver inte känna dig tvingad att pruta, du får alltid det bästa pris jag kan ge. Speciellt då du handlar billiga men fina saker för under tusenlappen. Handlar du för stora pengar så kan viss rabatt utgå, förutsatt att varan jag säljer inte är någon annans, då har vi oftast satt priset gemensamt.

Detta förutsätter att man litar på att butiksinnehavaren kan värdera föremålen.

Diskutera gärna detta inlägg med mig!

Gammalt trendigt

Inlägget gjort

Idag är trenden att blanda stilar. Det är första gången jag följer en trend. Någonsin. Att inte följa möbelföretagens katalogbilder när man inreder, utan blanda det man tycker om, är äntligen inne!

Man behöver inte vara rädd(!) för att ställa en gammal havretunna i matsalen, eller ha en gammal handknyten matta i vardagsrummet. Du kan t om ha ett gammalt 1800-talsbord till soffan, om du hittar ett som funkar som soffbord.Allt är tillåtet. Det som sätter gränserna är dina egna idéer och vad du hittar ute i butikerna. Nu är det fritt fram att blanda gammalt med nytt.

Fundera gärna över priset på de möbler du köper. En ny snurrfåtölj för 11000,-eller kanske en gammal fåtölj, visserligen utan snurrfunktion, som är 140 år gammal för 4000 kr. Den nya snurrfåtöljen kommer troligen inte att bli 140 år. Medan den gamla Troligen kommer att hålla i ytterligare hundra år och öka i värde, dessutom ger den en personlighet till rummet som man kanske har svårt att få med nya möbler.

Dessutom är klimatavtrycket minimalt när du köper möbler och föremål som redan tillverkats. Bara det är en bra idé för framtiden.